Korte geschiedenis van Hotel Les Arbres

 

Het begon allemaal in 1990 als een idee met een idealistisch tintje. Ik zou het hotel bouwen dat werk zou verschaffen aan een aantal families, en het enige dat ik terug verlangde was dat ik een onderkomen had in de maanden die ik in Mali, in het Dogongebied zou doorbrengen. Ben, zijn echte naam is Dramane Dembélé, zou de tent managen. De opbrengst van de bar zou geheel voor hem en zijn familie zijn en de opbrengst van het hotel zou worden gebruikt om te herinvesteren in kleine ontwikkelingsprojecten. Het lijkt alsof er geen speld tussen te krijgen is, dit moest een succesformule zijn.

te gast in eigen huis

De voormalige Camping Bar Ben

 

Dit eenvoudige lemen gebouwtje op de foto was vroeger Camping Bar Ben. Op deze plek werden tot januari 1992 de toeristen ontvangen. Tegenwoordig wordt het bewoond door drie gezinnen. De grote poort, waar destijds de Landcruisers door naar binnenreden, is dichtgemetseld en vervangen door een kleine toegangsdeur. Ooit was dit de plek voor koud bier en werd er gedanst tot diep in de nacht…. onder die ene boom.

Hotel te koop

Doorbladeren naar:

Bomen en bloeiende bloemen

U kunt ook mailen of bellen met:

 

Hans Taal

Telefoon +31 (0)20 422 8855

Mobiel    +31 (0)6 3484 1454

E-mailadres:

hotellesarbres@kpnmail.nl

Voor detailinformatie en prijs zie:

Korte geschiedenis (vervolg)

 

Het hotel werd gebouwd, Ben verhuisde met zijn gezin en nam de leiding op zich, ik had mijn eigen luxe kamer en werd verwend in mijn eigen restaurant. En toen liep het verkeerd.

Alles draaide namelijk om één cruciale gedachte, namelijk dat manager Ben het bedrijf naar eer en tevredenheid zou leiden. Maar Ben was binnen de kortste keren aan de drank, wat slecht was voor het beheer, en hij begon mij op te lichten, wat slecht was voor de portemonnee. Als ik aanwezig was, werd de omzet van het hotel keurig aan mij overhandigd, maar als ik er niet was, kreeg ik maar een magere opbrengst te verwerken. Vanaf de opening in januari 1992 steeg de omzet gestaag. Binnen twee jaar liep het hotel als een trein, in de winter (het toeristenseizoen)waren we vol, maar als onderneming was het maar amper selfsupporting doordat manager Ben zich wel erg veel van de opbrengst toe-eigende.

Daarenboven lagen mijn belangen inmiddels bij een onderneming in Bamako en kon ik me maar weinig met hotel Les Arbres Bankass bemoeien. Telkens opnieuw probeerde ik het met Ben en telkens werd ik teleurgesteld. Maar ooit was de maat vol en in 1996 nam een nieuwe manager het over. Helaas, ook dat was geen succes. Het leiden van een hotel, hoe klein dan ook, is een vak en in Mali liggen de vakmensen niet voor het oprapen.

In 1997 was ik door ziekte genoodzaakt terug te keren naar Nederland. Hotel Les Arbres Bankass werd verkocht, maar helaas, het werd nooit betaald. Sinds 2000 is het weer mijn eigendom. Een bewaker Ali Guindo (bijgenaamd Ali Koro) houdt de boel een beetje op orde, maar het hotel is al jaren niet meer echt in bedrijf. Toch is dat zonde. Iemand met een beetje liefhebberij kan er een paradijsje van maken. Het heeft een prachtig terrein met veel schaduwrijke bomen, de naam Les Arbres is geen toeval, het gebouw is solide, en zelfs met wat cosmetische ingrepen is het weer op gang te brengen. Bovendien heeft Bankass vandaag de dag elektriciteit en waterleiding, telefoon en internet zijn in aantocht, de weg vanaf Mopti en Burkina Faso is prima, kortom, de randvoorwaarden zijn uitstekend.

 

Welk ondernemend stel durft de uitdaging aan om het ooit fameuze Hotel Les Arbres Bankass weer nieuw leven in te blazen? Het terrein is groot genoeg voor allerlei uitbreidingen, en als er een zwembad wordt aangelegd is een goede omzet gegarandeerd en een prettig leven bovendien.

 

Kortom:

 

Wie durft de uitdaging aan?